Bröllopsinpiration och Tips

Bröllopsinspiration & Tips

Dags för bröllop? Vart ska man börja, vad ska göras och när bör det göras? Tankarna snurrar och vi vill gärna komma med lite tips om hur ni kan lägga upp er planering. Många har siktet inställt på att ha ett års planering på sig så vår lista grundar sig på det. Har ni inte så mycket tid att tillgå så får ni helt enkelt "klämma ihop" tidsschemat en aning så att det passar just er. Tänk på att tiden lätt rinner iväg och det är mer att göra och tänka på än vad man tror. Så se denna lista som en hjälp på vägen och stryk och fyll på efter behov.

 

Den magiska bröllopsplaneringslistan

~ Ett år innan bröllopet ~

heart Vilket typ av bröllop vill ni ha? Ska det vara traditionellt, utomhus, i kyrkan, ett färgtema osv. Gör detta till ett eller flera mysiga tillfällen med god mat och dryck och dröm er bort. Tillåt er att drömma stort och låt era tankar vandra fritt. Njut av denna stunden ihop!

heart En budget är alltid bra att ha i ett tidigt skede. Bestäm en budget och varför inte ha ett specifikt bankkonto för just bröllopet som ni sparar pengar till varje månad och plockar ifrån vartefter. Blir ett bra sätt att hålla ordning på pengarna och veta hur mycket bröllopet gick på i slutändan.

heart När ni har bestämt vilken typ av bröllop som ni vill ha är det läge att boka en lokal som matchar era önskemål. Om alla gäster ska sova kvar kan man behöva lite mer tid på sig så var ute i god tid här.

heart Nu kan det även vara smart att boka platsen för själva vigseln - speciellt om ni har valt ett populärt ställe så som t.ex. Skansen i Stockholm och ev. präst eller vigselförrättare.

heart Gissar att ni förmodligen redan har knåpat på en gästlista. Denna lista kommer att justeras många gånger under året innan ni är klara. Det händer så mycket på ett år, men ett första utkast kan vara klokt att ha klart redan nu. Antalet gäster behöver också stämmas av mot er satta budget.

heart Är ni sugna på en bröllopshemsida så kan det vara läge att skapa början till en sådan redan nu. Skriv något om hur ni träffades och hur ert gemensamma liv har sett ut fram tills nu osv. Den biten är ju redan klar så ni kan lika gärna få den på plats så kan ni bocka av den punkten. Njut och skratta!

 

~ 6 månader innan bröllopet ~

heart Hyr ni en lokal där ni ska ta med egen mat och personal så är det dags att tänka på det nu. Boka ev. catering och serveringspersonal och glöm inte att även boka bröllopstårtan!

heart Hyr ni en festlokal där allting ingår så är det dags att boka tid för avsmakningsmenyer både vad gäller maten och tårtan.

heart Boka upp det mesta nu om ni inte redan har gjort det - frisör, makeup, blommor både till lokalen och till själva vigseln, underhållning och glöm inte fotografen! Ska ni ha med hen hela dagen och kvällen eller bara till bröllopsfotograferingen. Utse gärna önskad fotograferingsplats innan ni kontaktar fotografen. Det är också hög tid att boka smekmånaden nu så att ni inte behöver kompromissa pga ett sämre utbud. Behövs visum? Fixa det nu! Viktigt att ni bokar rätt namn på biljetterna för om inte pass och biljetter stämmer överens så kommer ni eventuellt inte iväg på er resa.

heart Utse tärna, bestman, toastmaster/toastmadam, marsalker, brudnäbbar och ev. värdpar och prata med dem redan nu så att de har tid på sig att förbereda sig. De kommer förmodligen att ha mängder med frågor så gör er tillgängliga för detta. Fundera även på om ni ska stå för deras bröllopskläder eller inte. Om de ska betala för det själva så behöver de veta det i god tid och era ev. krav på färg etc. Tänk dock på att de har mer att säga till om om de ska stå för det själva.

heart Den här punkten behöver sällan påminnas om, men vi tar med den utifall att - bröllopskläderna, skorna och accessoarerna! Börja leta och prova och ta beslut. Det kan ta flera månader att få sin klänning från det att man har bokat den så vänta inte. Dags att även göra klart övrigas kläder med nu.

heart Boka bröllopsövernattningen, transporten till och från kyrkan samt gästerna ev. transport från kyrkan till bröllopslokalen samt ev. rum för långvägagäster som behöver sova kvar.

heart Beställ ringarna redan nu ifall att ni behöver tid till att göra ev. justeringar.

heart Finslipa på inbjudningskorten och programbladen, placeringskorten, menyn, gästpresentationen, sångerna till vigseln etc. Om allting ska på tryck så är det inom kort läge att beställa det. Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det är bra om det finns tid till att trycka om ifall att det blev några felaktigheter eller om ändringar sker. Skicka ut ev. "Save the date" kort nu

 

~3 månader innan bröllopet ~

heart Beställ hindersprövning.

heart Skicka inbjudningskorten om ni inte redan har gjort det.

heart Beställ pass om det behövs till smekmånaden - OBS! Om ni planerar att byta efternamn så måste ni ha full koll på detta innan ni bokar resa och pass. Det är viktigt att det står samma namn på biljetten och på passet - annars blir det nog till att stanna kvar på svensk mark.

heart Om bröllopet ska vara med barn så kan det vara bra att boka barnvakter som kan hjälpa till under dagen och kvällen och ska det vara utan barn så måste barnvakten ändå bokas nu för att vara säkra på att det blir en barnvakt som barnen och ni känner er trygga med då barnvakten ska stanna över natten.

heart Skriv önskelistan för så fort gästerna får inbjudan så dyker frågorna upp.

heart Gå igenom allas körscheman så att både ni och de känner sig trygga i sina uppgifter och för att ni ska kunna slappna av på bröllopsdagen och bara njuta av tillvaron.

heart Gör ett första utkast på bordsplaceringen - ett tips är att blanda lågmälda och pratglada gäster så att det blir en bra spridning i lokalen.

 

~ 1 månad innan bröllopet ~

heart Spika gästlistan och meddela festlokalen/cateringen hur många ni blir.

heart Spika bordsplaceringen och tryck upp den samt skriv placeringskorten.

heart Stäm av alla körscheman så att de fortfarande är aktuella - om justeringar behövs prata med den som äger körschemat för just den uppgiften.

heart Gör ev. inköp till smekmånaden.

heart Gå för guds skull in era nya skor!!!

heart Skönhetsbehandlingarna bör klaras av så att ni inte kommer till bröllopet med röda ansikten.

heart Ska ni laga egen mat? Laga och frys in. Tar mer tid än man tror.

heart Köp in bröllopsdekorationer och festdekorationer och boka ev. ballonger med helium om ni vill ha det på vigseln eller bröllopsfesten. En snygg ballonggirlang är en snygg detalj vid vigselakten eller i festlokalen. Ballonger gör mycket för en relativt låg kostnad.

heart Och sist men inte minst - stäm av precis allting så att inget har gått snett vid ev. bokningar.

heart Hämta ut ringarna med marginal så att ni hinner med att göra ev. sista minuten justeringar. Ett kilo hit eller dit kan ställa till det samt om ni provade ringarna på vintern så kan de vara lite små på sommaren när fingrarna är svullna och kan behöva tas ut.

heart Om drycker ska inhandlas kan det vara klokt att göra det nu så har ni det gjort. Man brukar kunna få lämna tillbaka överbliven alkohol till Systembolaget som man har köpt via dem. Om inte annat kan ni beställa alkoholen via dem nu och hämta ut det närmare bröllopet.

 

~ En vecka kvar till bröllopet ~

heart Genrep!

heart Vila upp er, sova ut och njut av att ni snart är gifta!

 

~ Bröllopsdagen ~

heart Idag är det er dag! Släpp kontrollbehovet och lita på att det blir bra och blir det inte exakt som ni har tänkt er så blir det perfekt ändå! Stanna upp under dagen och ta mentala bilder och lagra i era minnen för det är lätt att allting går i ett och flyter ihop i minnet efteråt. Be tärnan och bestmannen att ta kort under dagen. Packa näsdukar, vatten och skavsårsplåster om ni inte hann gå in skorna ordentligt. Och glöm inte att säga Ja så klart heart

 

Produkter
Drift & produktion:  Wikinggruppen